Aanbod

Ons aanbod inspireert tot duurzaam mindful leven. Het omvat de beoefening van ‘bewust zijn’ met de intentie om meer in verbinding met onszelf, elkaar en de natuur te leven. Meditatie en yoga zien we als middelen om dit ‘bewust zijn’ te beoefenen. Hierbij maken we gebruik van verschillende meditatieve tradities zoals mindfulness en zen die elkaar ook inspireren.

Als je wilt beginnen met mediteren zijn er de 8-weekse basistraining in mindfulness (MBSR) en het zen-starterstraject. Heb je al meditatie ervaring, dan kun je eens kijken naar het vervolgaanbod zoals de compassietraining, jaargroep mindfulness, of meditatie in actie. Of je stroomt door naar de Sangha van Zen Centrum Nijmegen.

Kies je voor een meer lichaamsgerichte benadering, kijk dan eens bij de doorgaande yogagroepen waar je op elk moment kunt instromen. Of bij de opleiding mindfulness yoga voor verdere verdieping.

Om onze missie en visie te realiseren, ontwikkelen we naast de bestaande cursussen, aanvullend aanbod gericht op specifieke thema’s en toepassingen.

Hierbij kiezen we momenteel voor de volgende thema’s: onderwijs en opvoeding, duurzame beoefening, communicatie, natuur, leiderschap, wijsheidstradities.

Mindfulness

Mindfulness betekent ‘met aandacht en vriendelijkheid aanwezig zijn in het moment’. Hierdoor word je je bewust van je ervaringen, lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en gevoelens. In plaats van te vechten tegen wat onprettig is en het streven naar wat prettig is, oefen je met het aanwezig zijn bij het komen en gaan van ervaringen zonder erop te reageren.

Zo leer je om bewuster om te gaan met ongemak en stress, ontwikkel je innerlijke kalmte bij wat er ook maar is, word je effectiever, voel je je meer verbonden en kun je meer genieten.

Ons mindfulnessaanbod gaat verder dan alleen de basistraining. We willen je inspireren tot de duurzame toepassing van mindfulness in je leven. Dit doen we met onze eigen trainingen, maar we werken ook samen met gastdocenten.

Kinderen, jongeren en opvoeders zien we als een belangrijke doelgroep om onze missie en visie te verwezenlijken. Zo werken we bijvoorbeeld samen met de Academie voor Mindful Teaching (AMT) van Eline Snel om mindfulness meer toegankelijk te maken in het onderwijs, voor kinderen, jongeren en opvoeders. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om in Nijmegen de AMT-opleiding tot kinder- en jongerentrainer te volgen.

Onze ervaren en geregistreerde mindfulnesstrainers zijn Ted van Rijt en Wendy Kersemaekers. Ellen Budding is onze ervaren en gecertificeerde kinder- en jongeren mindfulnesstrainer (Methode Eline Snel), die ons mindfulnessaanbod in deze doelgroepen en op scholen verzorgt.

Voor toepassing en verdere verdieping kun je eens kijken bij:

De compassietraining. Dit is een verdiepende vervolgtraining in mildheid en zorgzaamheid, ook als de omstandigheden soms lastig zijn. Met ‘Meditatie in actie’ of de jaargroep ‘Meer mindfulness in je leven’ ga je verder met het integreren van mindfulness in je leven. En een stiltedag, dat is een dag voor en met jezelf in stilte waarin je je beoefening en opmerkzaamheid verder verdiept en inspireert.

Aanbod Han Fortmann Centrum mindfulness
Voor organisaties bieden we, naast ons reguliere aanbod, mindfulnesstrainingen en workshops op maat aan. Voor meer informatie en overleg kun je met ons contact opnemen.

Binnenkort van start!
Kijk voor verder mindfulness aanbod in onze agenda.

Compassie

Om meer te gaan leven in verbinding met onszelf, elkaar en de natuur is compassie onmisbaar.

Compassie is een eigenschap die in ieder mens aanwezig is. Het is ons natuurlijke vermogen om een bewuste vriendelijke relatie met onszelf en anderen te ontwikkelen. In moeilijke of stressvolle situaties is het soms niet zo eenvoudig om met een liefdevolle vriendelijke houding in contact te blijven met wat zich aandient, zonder dat het ons overspoelt. Het vraagt moed om het contact met bijvoorbeeld pijn en oncomfortabele gevoelens en gedachtes elke keer weer aan te gaan. Met de training oefen je om compassie meer toe te laten in je denken, voelen en handelen. Dit zowel naar jezelf als naar de ander.

De training Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) is ontwikkeld door Frits Koster en Erik van den Brink en een vervolg op de mindfulness (MBSR) training. De training bestaat uit 9 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur waarvan 1 bijeenkomst in stilte. Onze ervaren compassietrainers zijn Ted van Rijt en Wendy Kersemaekers, beiden geregistreerd MBCL trainer.

Compassietraining (MBCL) Han Fortmann Centrum

Compassietraining (MBCL)

21 november om 19:15 - 21:45

“Moge er vriendelijkheid in je blik zijn, als je naar binnen kijkt”

John O‘Donohue

Mindfulness yoga

In mindfulness yoga staat ‘aandachtig aanwezig’ zijn centraal. Alle lessen omvatten oefeningen met het lichaam als uitgangspunt waarbij het niet gaat om lenigheid of spierkracht. Bewust voelen, aandacht voor wat er speelt in lichaam en geest – dáár draait het om. Die houding neem je mee in alle oefeningen: in concentratie en rust, bij inspanning en ontspanning, in het leren natuurlijk ademen, in staan – zitten – lopen, in meditatie. Zo vergroot je spelenderwijs je lichaamsbewustzijn.

Wat deze vorm van yoga je brengt? Ontspannen van je lichaam en geest, omgaan met de drukte in je hoofd, een goede lichaamshouding, meer lichaamsbewustzijn, de kracht van de adem, bewust en met respect leren omgaan met je eigen lichaam èn geest, jezelf ‘laten zijn’.

Veel deelnemers hebben al ondervonden dat mindfulness yoga je meer geeft dan een fijne ervaring op je yogamatje. Mindfulness yoga brengt helderheid, en kracht van binnenuit. Het verbindt lichtheid met stevigheid. Het verrijkt je neiging tot controle met het vermogen tot loslaten. Het geeft zelfvertrouwen. Het kan je helpen groeien als mens. Yoga kan een inspiratiebron worden voor je levenshouding en een steun op je eigen levensweg. Een kleine bijdrage aan een betere wereld …..

Drie maal per jaar starten verschillende lesreeksen. Per avond zijn er 2 tijdstippen waartussen je kunt kiezen. Er is altijd wel plek voor wie wil starten – met of zonder eerdere yoga ervaring.

Opleiding mindfulness yoga

Voor wie zich wil verdiepen in mindfulness yoga is er de opleiding mindfulness yoga. Het 1e jaar is een verdiepingsjaar, waarbij met name de integratie in je dagelijks leven belangrijk is. Het tweede deel is bedoeld voor wie zelf les wil geven in mindfulness yoga, en wordt eens in de 3 jaar gegeven.

Mindfulness yoga wordt verzorgd door Peter Kooij die al meer dan 40 jaar yogadocent is.

Binnenkort van start!
Kijk voor verder mindfulness yoga aanbod in onze agenda.

Zen

Zen is zowel de oefening als ervaring van verbinding in dit moment. Die oefening omvat allerlei prachtige overleveringen uit de millennia oude zentraditie, zoals bijvoorbeeld de zenmeditatie. Hiermee kan de ervaring van verbinding soms wat toegankelijker voor je worden. Bovenal gaat het in zen om het doorleefde inzicht dat hoeveel je ook oefent of niet, ieder moment al je hele leven is.

Als traditie is zen een afstammeling van het boeddhisme, maar heeft gedurende een ontwikkeling van duizenden jaren veel taoïstische en inmiddels ook Westerse invloeden opgedaan. Je kunt zen zien als een religieuze filosofie. Oftewel een liefde voor de wijsheid omtrent verbinding in de wereld. Daarom staat zen van begin af aan open voor ontwikkelingen die verbinding in de hand werken.

Ons zen-aanbod wordt verzorgd door onze zusterorganisatie Zen Centrum Nijmegen. Je kunt deelnemen aan een starterstraject zen, retraites en aan doorlopende zengroepen. Hiermee draagt Zen Centrum Nijmegen zorg voor een toegankelijke manier van duurzame spirituele beoefening.

Onze ervaren zendocenten zijn: Misha Beliën, Dick Verstegen, Bay Hagebeek, Maarten Jurgens, Wieneke Bakker.

Starterstraject zenmeditatie

Starterstraject zenmeditatie

26 oktober om 19:45 - 21:30

Online meditaties

De online sessies beginnen met een persoonlijke uitnodiging om uit de drukte van de dag te stappen, waarna we gezamenlijk een periode in stilte mediteren. Velen ervaren deze online bijeenkomsten als een prettige ondersteuning van hun meditatiebeoefening en een mooie afsluiting van de dag.

Iedereen kan meedoen! Vanaf elke plaats, met of zonder meditatie-ervaring. Wanneer je op zoek bent naar een semi-gezamenlijke meditatiebeoefening vanuit huis, dan zijn deze online meditatieve momenten iets voor jou. De sessie van steeds 25 minuten vinden wekelijks plaats op woensdagavond van 19.30 tot 19.55 uur.

Online-meditatie van het Han Fortmann Centrum
Mindfulleven september Schrijfmeditatie | Han Fortmann Centrum

Training verbindende communicatie

5 oktober om 16:30 - 19:00

Communicatie

Momenteel bieden we Verbindende Communicatie aan, maar houd deze categorie in de gaten, want we zullen ons aanbod binnenkort uitbreiden.

Geweldloze of verbindende communicatie heeft de kracht om helderheid, mildheid en ontspanning in je leven te brengen. Verbeterde communicatie draagt bij aan je vitaliteit en levensvreugde, en dit weerspiegelt zich in de relatie met zowel jezelf als anderen.

Onze relaties hebben aanzienlijke invloed op de kwaliteit van ons leven. Wil je leren hoe je in verbinding kunt blijven, zelfs in uitdagende situaties met schijnbaar tegenstrijdige belangen? Deze training biedt de kans om vaardigheden te ontwikkelen waarmee je in contact blijft met jezelf en je relaties. Zo kun je trouw blijven aan je eigen waarden en behoeften, en tegelijkertijd begrip opbrengen voor anderen.

“We zijn zo druk bezig uit te kijken naar wat voor ons ligt dat we de tijd niet nemen om te genieten van waar we zijn.”

Suze Orman