• Agenda06 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda05 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda03 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda01 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda04 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda07 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen

Maatwerk voor bedrijven en organisaties

Maatwerk voor bedrijven en organisaties

Naast het reguliere cursusaanbod en de opleidingstrajecten biedt het Han Fortmann Centrum bijscholing en leerroutes op maat aan.

Bijscholing trainers en leraren

Wie als trainer of leraar behoefte heeft aan bijscholing kan bij ons een op maat gesneden traject aanvragen. Periodiek verzorgen wij ook cursussen op basis van inschrijving.

Leerroutes en teamdagen voor bedrijven en organisaties

Voor bedrijven en organisaties kunnen wij in overleg leerroutes op maat aanbieden toegespitst op diverse thema’s. Te denken valt aan: Meerdimensionaal leiderschap, Verandermanagement, Conflicthantering, De leider als vroedvrouw, Wijsheid & mededogen, etc. In overleg met bedrijf of instelling bepalen we welke expertise binnen het Han Fortmann Centrum benut wordt en welke expertise wordt ingehuurd.

Zingevings- en bewustwordingsmodules

Op aanvraag kunnen wij modules verzorgen voor scholen en instellingen op het punt van zingeving en bewustwording. Ook hier bepalen we in overleg welke expertise binnen het Han Fortmann Centrum benut kan worden en welke expertise wordt ingehuurd.

Opleiding tot bedrijfsfacilitator Mindfulness

Opleiding tot bedrijfsfacilitator Mindfulness

 

Marieke en Ted 500Je hebt gemerkt dat mindfulness iets toevoegt aan je leven. Je hebt beter leren omgaan met ongemakken die nu eenmaal bij je werk en het leven horen. Ontspannen in stressvolle situaties gaat je beter af en het lukt je vaker de regie te nemen, ander en effectiever gedrag in te zetten. Je bent zelfs zo enthousiast dat je jouw ervaringen zou willen overdragen aan anderen, aan collega’s binnen je instelling of bedrijf. Ook jouw werkgever is enthousiast over de mogelijkheden die mindfulness kan bieden: een RESET-moment op de dag. Werknemers die daarvoor kiezen kunnen gedurende een ‘mindfulness-inloop’ het werk even loslaten. Lichaam en geest kunnen herstellen en ontspannen, simpelweg door de aandacht te richten en te leren regie te houden. Geldt dat alles voor jouw en je organisatie? Dan ben jij (en je organisatie) toe aan de opleiding ‘Bedrijfsfacilitator Mindfulness-oefeningen’. Jouw werkgever faciliteert ruimte en tijd om de mindfulness-oefeningen te geven tijdens inloop-bijeenkomsten. Jij (mogelijk samen met anderen) faciliteert deze mindfulness-inloop. Jij bent degene die oefeningen inzet en voordoet en die weet wat de belangrijkste handvatten zijn bij elke oefening. Jij begeleidt de deelnemers in hun mindfulness-oefeningen en bij hun persoonlijke vragen of knelpunten. 

 Inhoud van de opleiding

De opleiding ‘Bedrijfsfacilitator Mindfulness-oefeningen’ is ontstaan vanuit de dynamiek van de dagelijkse praktijk. We zien dat na een bedrijfstraining of workshop mindfulness er binnen organisaties vaak de behoefte ontstaat aan een vervolg om deelnemers te blijven ondersteunen bij de regelmatige beoefening van mindfulness en/of mindful yoga. Dit is vaak lastig te realiseren. Een enkele werkgever investeert in het inhuren van een externe mindfulnesstrainers, wat een relatief dure oplossing is. Ook zijn er werkgevers die intern iemand de kans geven om een volwaardige opleiding tot mindfulnesstrainer te volgen, een intensieve opleiding van ruim 2 jaar. Eveneens een kostbare aangelegenheid. Kortom: er is iemand nodig binnen de organisatie die voldoende bekwaam is, met regelmaat beschikbaar en die op een betrokken en doorleefde wijze mindfulness-oefeningen kan aanreiken.

De opleiding ‘Bedrijfsfacilitator Mindfulness-oefeningen’ voorziet in deze behoefte. Zij leidt op tot precies wat het zegt, namelijk tot facilitator van mindfulness-oefeningen. Niet meer en niet minder. Daardoor is de opleiding beperkt in zwaarte of aantal dagen en daarmee zeer betaalbaar voor de werkgever. De ‘Bedrijfsfacilitator’ voldoet volkomen aan de vereisten: iemand die in de buurt is, regelmatig beschikbaar is en instaat is om op professionele manier mindfulness-oefeningen en instructies te geven. Bovendien is deze persoon voldoende op de hoogte van de theorie en achtergrond van mindfulness om eventuele vragen te kunnen beantwoorden en betrokken deelnemers wegwijs te maken in de aandachtoefeningen.

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding tot ‘Bedrijfsfacilitator’ leer je elke standaard mindfulness-oefening kennen. Je leert waar de oefeningen uit bestaan én hoe je ze aan anderen kunt leren. Ook leer je van elke oefening de kernpunten wat betreft lichaamshouding, mentale instelling en wat erbij komt kijken om de oefening over te brengen.

Je leert de oefeningen door zelf te ervaren hoe het is om oefeningen te krijgen, om deelnemer te zijn én door zelf de oefeningen te geven. Je doorloopt met een groep van collega-deelnemers een zesdaags programma waarin alle gangbare mindfulness-oefeningen uitgebreid worden gepraktiseerd, besproken en ervaren. Dit gebeurt in een wisselwerking waarbij docenten oefeningen voordoen, aangeven wat belangrijk is en waar je op moet letten. Daarna geven de deelnemers de oefeningen in wisselende samenstellingen aan elkaar, zodat het ervarend leren centraal staat. Het hoe en wat wordt bij iedere deelnemer persoonlijk nabesproken zodat er een gestage professionalisering en groei gedurende de zes dagen plaatsvindt. Ook zullen we informatie over de achtergrond van mindfulness geven en stilstaan bij de vraag: “hoe werkt mindfulness”?

Na de zes dagen wordt gekeken of de minimale bekwaamheid en deskundige kijk aanwezig is voor het geven van de mindfulness-oefeningen. Eén van de eisen is dat je het volledig programma van de zes dagen doorlopen hebt en minimaal twee keer mindfulness-oefeningen gegeven hebt voor de groep. Wij zijn met twee docenten aanwezig en helpen de cursisten bij het aannemen van de juiste houding, wat betreft mentale mindset, lichamelijke houding en de te gebruiken taal en bewoording.

Parallel aan het ervaren en leren onderrichten van de mindfulness-oefeningen ga jij aan de slag met het organiseren en faciliteren van je eigen mindfulnessbijeenkomsten binnen jouw organisatie. Om dit in goede banen te leiden vragen wij je iemand uit de organisatie te benaderen die jouw aanspreekpunt wil worden, iemand die je kan helpen de bijeenkomsten te realiseren en uit te zetten. Mogelijk is een afdeling HRM of facilitaire dienst daarvoor de meest geschikte plek. Mogelijk zijn ook contacten met het hoger management of de directie van belang.

Samengevat leer je gedurende de training: 

- de achtergrond van mindfulness en het waarom van de verschillende oefeningen zoals de bodyscan, 3-minuten ademruimte, aandacht voor de ademhaling, aandachtig zitten, aandachtig lopen, eenvoudige liggende en staande yoga-oefeningen in grote lijnen kennen en begrijpen;
- de gangbare oefeningen zelfstandig aan anderen over te brengen en te instrueren;
- voor elke oefening de specifieke aandachtspunten;
- hoe je binnen je eigen organisatie met het oefenaanbod aan de slag gaat.

Voor wie?

De opleiding Bedrijfsfacilitator Mindfulness-oefeningen is iets voor je wanneer je de achtweekse basistraining MBSR/CT hebt afgerond, ontdekt hebt dat mindfulness je iets brengt en wanneer je zo enthousiast bent dat je deze oefeningen graag aan anderen wilt overbrengen tijdens oefenbijeenkomsten.

Ook jouw werkgever is enthousiast en wil investeren in duurzaamheid van zijn medewerkers. Jouw werkgever is bereid een geschikte ruimte beschikbaar te stellen, zodat jij met regelmaat mindfulness-oefeningen kunt aanbieden. Ook is je werkgever bereid te investeren in jou, zodat jij kunt leren de aandacht-oefeningen over te dragen en te begeleiden.

Duur van de opleiding en opbouw programma

De opleiding bestaat uit zes trainingsdagen, dagen waarop je aanwezig bent en gaat ervaren en oefenen. De totale duur van de opleiding is vijf maanden.

Er wordt van je verwacht dat je elke dag zo’n drie kwartier mindfulness-oefeningen doet en oefeningen of inhoudelijke stof voorbereid voor de volgende bijeenkomst. Deze voorbereidingen kennen een belasting van maximaal een dagdeel per bijeenkomst.

Gedurende de trainingsdagen zal steeds zelfstandiger worden gewerkt en gaandeweg zal steeds meer inbreng van de deelnemers zelf worden verwacht. Ook wordt een opbouwende, kritische en actieve inzet van je verwacht. Er is ruimte om je eigen stijl en inbreng te laten zien en te ontwikkelen.

Voordat je aan de opleiding begint, vindt er een intake plaats waarin ervaring, motivatie en mogelijkheden binnen de eigen organisatie centraal staan. Binnen de intake komt ook de ondersteuning vanuit het bedrijf aan bod. De intake duurt maximaal één uur en vindt plaats in Nijmegen.

Tijdens de opleiding schrijf je een plan van aanpak hoe je jouw ‘mindfulness-inloop’ gaat opzetten en implementeren. Je krijgt hierop van ons feed back.

Na afronding van de opleiding ontvang je een certificaat. Voor het certificaat geldt: aanwezigheid gedurende de zes dagen (zo niet, dan kan worden voorzien in een vervangende opdracht in geval van aanwezigheid van minimaal vijf dagen); actieve inzet bij het instrueren van mindfulness-oefeningen in wisselende samenstellingen.

Trainingsmateriaal

Tijdens de opleiding gebruiken we de volgende trainingsmaterialen:

- een syllabus met de mindfulness-oefeningen en highlights
- een belletje (tinchas of een klankschaaltje) (zelf aanschaffen)
- MP3-bestanden van de formele mindfulness-oefeningen.

Over ons

Wij zijn Ted van Rijt en Marieke Cavé. Wij zijn beiden categorie 1 mindfulnesstrainer en aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN.

- Ted van Rijt is Mindfulness- en Compassietrainer en oud-directeur van het Han Fortmann Centrum (www.hanfortmanncentrum.nl).
- Marieke Cavé is mindfulnesstrainer en trainer/coach vitaliteit en persoonlijke effectiviteit in arbeidssituaties vanuit haar bureau Revita (www.revita.nl).

Beiden hebben veel ervaring als trainer.

Kosten van de opleiding tot ‘Bedrijfsfacilitator’

De opleiding kost € 1.395,- . inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en lunch. De opleiding is vrijgesteld van btw.

Je bent pas definitief deelnemer als je de intake hebt gehad en het inschrijvingsgeld is ontvangen.

Aanvullende informatie

Wanneer je vragen hebt of als bedrijf nieuwsgierig bent geworden kun je bij ons terecht voor informatie en/of advies. Wij zijn bereid tot een persoonlijk gesprek en/of bereid tot een gesprek binnen jouw organisatie om mee te denken over mogelijkheden over de inzet van mindfulness voor het stimuleren van duurzame arbeid.

Ook is het mogelijk,  wanneer een organisatie een aantal ‘bedrijfsfacilitators’ wil opleiden, om na te gaan of dit binnen één groep kan en/of dit ook bedrijfsintern kan gebeuren. Uiteraard is de vraagprijs dan aangepast. 

Startdatum

De opleiding start op vrijdag 15 februari 2019 in Centrum de Appel, Groesbeekseweg 428, 6523 PP te Nijmegen.

De exacte data zijn:

Vrijdag: 15 februari, 8 maart, 12 april, 10 mei, 7 juni, 28 juni 2019 steeds van 9.30 – 17.30 uur.

Zie aanmeldformulier

Opleiding tot leraar Mindfulness Yoga

Opleiding tot leraar Mindfulness Yoga

Yogaleraar Peter Kooij (1946) verzorgt een opleidingstraject tot leraar mindfulness yoga. Dit traject bestaat uit twee delen, verspreidt over twee jaren. Het eerste deel omvat een verdiepingstraining in de mindfulness yoga. Deze training is bedoeld voor iedereen die zich breder en diepgaander wil oriënteren op deze vorm van yoga, en dat wil verbinden met leven en werk. Ervaring in (mindfulness)yoga en/of mindfulness is een voorwaarde tot deelname. De verdiepingstraining telt onder meer acht vrijdagmiddagen, en gaat van start najaar 2019. Het tweede, meer professioneel gerichte deel is bedoeld voor wie zelf les wil gaan geven in de mindfulness yoga, of wie dit in de eigen lespraktijk wil integreren. Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-33922412.

Verdieping en eerste leerjaar: yoga als innerlijke weg

Mindfulness Yoga is een meditatieve vorm van yoga die meer brengt dan rust en een soepeler lichaam. Voor wie verder wil met Mindfulness Yoga, is er vanaf najaar 2019 een verdiepingscursus. De startdatum is 4 oktober 2019. De cursus geldt tevens als eerste leerjaar in de opleiding mindfulness yoga, een basis voor de opleiding tot yogadocent. De verdiepingscursus neemt je mee naar diepere concentratie, een subtieler lichaamsgevoel en een intensiever ingaan op de wisselwerking lichaam-geest. Het brengt helderheid en kracht van binnenuit. Het verbindt lichtheid met stevigheid. Het verrijkt onze neiging tot controle met het vermogen tot loslaten. Het geeft zelfvertrouwen. Het gaat dóórwerken in je innerlijke èn je fysieke houding heel de dag door in al wat je doet. Het helpt je groeien als mens. Zo kan yoga een inspiratiebron worden voor je levenshouding, en een steun op je eigen levensweg.

Wat dit je brengt 

 • Toegang tot de subtielere aspecten van mindfulness yoga
 • Stimulans om zelf te oefenen
 • Integratie in je dagelijks leven
 • Verrijking van je basis om eventueel zelf les te geven
 • Meer ‘zijn’ in werk en leven
 • Certificaat van deelname.

Voor wie is de cursus bedoeld

De cursus is bedoeld voor wie dieper in de mindfulness yoga wil duiken - voor jezelf en/of voor je basis als yogadocent. Voorwaarde tot deelname is dat je minimaal tien lessen mindfulness yoga hebt gevolgd bij Peter Kooij, dan wel dat je op andere wijze relevante ervaring met yoga hebt opgedaan (af te stemmen in overleg met de docent).

Voor meer info over deze cursus mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Extra voorwaarden

Voor wie deze cursus ziet als start of versterking /bijscholing van een praktijk als yoga docent en daarin erkend wil worden, zijn  er extra voorwaarden:
- alle middagen dient u bij te wonen; ten hoogste één middag afwezig met zwaarwegende redenen.
- bij voldoende actieve deelname ontvangt u na afloop van de bijscholing een daarop toegespitst certificaat.

Programma

De training bestaat uit acht vrijdagmiddagen. Daarbij komt aan bod:
- mindfulness yoga van docent Peter Kooij
- uitwisseling van ervaringen / huiswerk
- terugkoppeling van de toepassing
- aandacht voor het thema van de dag

Thema’s

- de basis aspecten keren steeds terug
- specifieke thema’s daarnaast zijn oa: 
je plek innemen; wat vraagt het lichaam; door de dag héén; je best doen versus loslaten; de adem; stoelyoga; het geheel van jezelf; yoga als levensweg en inspiratiebron.

De docent

Peter Kooij is nu veertig jaar docent in yoga en meditatie, met als kenmerk de meer subtiele, meditatieve benadering zoals in de mindfulness yoga; tevens is hij trainer/coach persoonlijke communicatie en effectiviteit. Lees hier meer.

Data en verdere info

Cursusdata: 4 okt, 1 nov, 22 nov, 13 dec 2019, 10 jan, 31 jan, 21 feb en 13 mrt 2020.

Tijd van 13.00 – 16.00 uur
locatie: Van Slichtenhortsstraat 81, 6524 JL Nijmegen.
Kosten € 445,-. Kortingtarief op aanvraag.
Deelnemers minimum / maximum  6 – 10

Aanmelding: via aanmeldformulier

Info-middag:

Vrijdag 14 juni 2019 van 13.00 – 14.30 uur; kosteloos (locatie: Centrum de Appel, Groesbeekseweg 428, 6523 PP Nijmegen.)

Aanmelding info-middag: via aanmeldformulier

Opleiding tot Zentrainer en -leraar

Zenleraar Dick Verstegen (1940) is verantwoordelijk voor het opleidingstraject tot zentrainer. Het traject duurt gewoonlijk twee tot drie jaar en omvat regelmatige deelname aan groepen voor gevorderden én aan introductiegroepen. Daarnaast neemt de cursist deel aan tenminste drie weekendsesshins en twee zomersesshins. Verder omvat het programma coaching, koan- en literatuurstudie. De afronding van de opleiding bestaat uit het maken van een eindwerkstuk en het houden van een teisho (zentoespraak). Aan elk traject wordt een persoonlijk betalingsvoorstel gekoppeld. Een eventueel vervolgtraject tot zenleraar wordt in onderling overleg toegesneden op de betrokkene. Meer informatie: www.zennijmegen.nl - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-53776474.

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1
  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2
  Zullen we samen
  onszelf zijn?
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3
  In de stilte van het denken
  hoorje de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Ongeldige invoer

Contact

fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Van Slichtenhorststraat 81
6524 JL Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer