• Agenda03 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda04 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda06 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda07 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda05 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda01 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen

Starterstraject zenmeditatie

Start 09 november 2022 19:45 tot 21:30
024 785 010 3 – 06 50645668
Docent: Maarten Jurgens

 

Starterstraject zenmeditatie

Het starters-traject is gericht op samen leren mediteren en op een soepele instroom in een van de doorgaande groepen van Zencentrum Nijmegen, samenwerkingspartner van het Han Fortmann Centrum. Het starterstraject maakt je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen), de gebruiken in de meditatieruimte (zendo), en de eerste praktische beginselen van de zenfilosofie. 

Is deze training iets voor mij?

Het starterstraject is gericht op mensen met interesse in hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling en die weinig of geen ervaring hebben met zenmeditatie. Voor wie ervaring met andere meditatievormen heeft, is het starterstraject ook van harte aan te bevelen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het starterstraject bestaat uit vijf bijeenkomsten van ca. 1 uur en 45 minuten. De bijeenkomsten vinden plaats op vijf woensdagavonden van 19.45 – 21.30 uur. In de bijeenkomsten worden de zenmeditatie, zenfilosofie, actuele vragen en rituele aandachtsoefeningen behandeld. Na het traject kun je deelnemen aan een doorgaande groep. Als docent treedt op Maarten Jurgens. We geven het starterstraject in fysieke vorm in de zendo met inachtneming van de eventuele coronaregels.

Kosten

Het straterstraject kost € 75,-.

Kosten zijn inclusief studiemateriaal en koffie/thee.

Praktische informatie

Het eerstvolgende starterstraject begint op woensdag 9 november 2022. Volgende data zijn: 16, 23, 30 nov. en 7 dec. 2022
Neem contact met de sangha-coördinator voor de mogelijkheid van een individueel traject: Misha Beliën, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06 50645668.

Startniveau: beginner of enige meditatie-ervaring

Tijdsinvestering: naast de hierboven vermelde contacturen wordt 10-45 minuten oefentijd per dag geadviseerd.

Docent 

Maarten Jurgens (1944) was tot zijn dertigste belijdend katholiek. Na een burnout 1997 begong hij een jaar later aan een opleiding aan de ‘School voor leven en intuïtie’ in Utrecht. Daarna volgde opleidingen in Tibetaans boeddhisme en vipassanameditatie. In 2010 ontmoette hij Dick Verstegen, die zijn leraar werd. Sinds 2015 begeleidt hij de vrijdagochtendgroep van Zen Centrum Nijmegen. In mei 2021 werd Maarten opnieuw belijdend katholiek. “Zonder mijn zoektocht van 20 jaar in het boeddhisme zou dat er nooit van zijn gekomen", zegt hij, “maar ik ben blij dat de banden zijn hersteld met de religie waarbinnen ik als kind en adolescent het mysterie al heb ervaren waardoor ik mij nog steeds gedragen voel. Het is de motor van mijn leven en dus ook van mijn zenbeoefening.”

Aanmelden

Klik bovenaan op de knop 'Aanmelden'. Is de cursus al begonnen? Neem dan contact op met de docent en informeer of je tussentijds kunt instromen. 

 

 • Misha Beliën

  Misha Beliën wordt geraakt door de vragen 'Wat is mooi?' 'Wat is waar?' 'Wat is goed?' Hij werkt als documentairemaker en filosofiedocent en is leerling van Dick Butsugen Verstegen, sensei binnen Zen Centrum Nijmegen. Sinds 2012 begeleidt hij zengroepen en individuele zentrajecten. Misha richt zich door zijn zenfilosofische praktijk en het maken van waardevolle films op de oefening van onze ervaring van verbinding. Daarbij doet hij inspiratie op uit kunst, wetenschap en diverse mystieke tradities. Hij probeert, telkens opnieuw, te werken vanuit vertrouwen, enthousiasme en creativiteit.
 • Bay Hagebeek

  Bay Hagebeek is opgeleid tot meditatieleraar door leraren JoAnna Hardy en Vinny Ferraro (USA) (theravada). Hij is eigenaar van een zorg- en coachingorganisatie die mensen ondersteunt bij het omgaan met indringende levensgebeurtenissen. Bay Hagebeek is ouder van twee kinderen en ervaringsdeskundig in gendertransitie. Verder schrijft hij columns en artikelen voor zijn eigen blog en het online boeddhistisch platform Bodhi. Bay leidde in Nijmegen vijf jaar lang Insight Revolution Sangha, een meditatiegroep in de theravada traditie (oude school). Sinds mei 2022 is hij verbonden aan Zen Centrum Nijmegen.
 • Maarten Jurgens

  Maarten Jurgens (1944) een opleiding aan de ‘School voor leven en intuïtie’ opleidingen in Tibetaans boeddhisme en vipassanameditatie.Sinds 2015 begeleidt hij de vrijdagochtendgroep van Zen Centrum Nijmegen.
 • Dick Verstegen

  Dick Verstegen is sinds 2000 zelfstandig gevestigd zenboeddhistisch leraar en personal coach. Hij is sinds 2011 de spiritueel leraar van het door hem opgerichte Zen Centrum Nijmegen. In 2017 verleende de bekende Amsterdamse zenleraar Nico Tydeman hem Dharmatransmissie. Daarmee werd hij opgenomen in de 83e generatie opvolgers van de Boeddha. Verstegen schreef vijf zenboeken. Van 1961 tot 2000 had hij tal van journalistieke functies, o.m. als hoofdredacteur bij de VNU-dagbladengroep.
 • Wendy Kersemaekers

  Wendy Kersemaekers is ervaren mindfulness trainer, categorie 1 van de VMBN, compassietrainer en mindfulness supervisor. Ze is actief in verschillende werkgroepen van de beroepsvereniging VMBN. Hiervoor deed ze onderzoek naar effecten van mindfulness en publiceerde hierover verschillende artikelen. Ze heeft een biomedische achtergrond, heeft jarenlang projecten geleid op de universiteit en in het bedrijfsleven, en is daarnaast opgeleid als psychosynthese counselor. Als trainer integreert ze haar brede kennis en persoonlijke ervaring.
 • Ted van Rijt

  Ted van Rijt is een ervaren mindfulness en compassie categorie 1 trainer van de VMBN. Hij is bestuurslid van de VMBN (beroepsvereniging van Mindfulnesstrainers). Hij heeft gewerkt als verpleegkunde docent in het HBO. Hij is theoloog en heeft gedurende 19 jaar als staflid en directeur leiding gegeven aan het Han Fortmann Centrum. Kenmerkend aan zijn stijl van werken is het gezegde ‘Walk your talk’, vanuit doorleefde ervaring en wijsheid leeft hij voor waar hij over spreekt.
 • Misha Beliën
 • Bay Hagebeek
 • Maarten Jurgens
 • Dick Verstegen
 • Wendy Kersemaekers
 • Ted van Rijt
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1

  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2

  Zullen we samen
  onszelf zijn?

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3

  In de stilte van het denken
  hoor je de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Contact


fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Boeddhistisch centrum Jewel Heart
Hatertseveldweg 284
6532 XX Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Volg ons op social media!

Facebook icon   Instagram icon

CRKBO Instelling

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input