Open les: Zenmeditatie (ONLINE)

Open les: Zenmeditatie (ONLINE)

Start 09 januari 2022 14:00 tot 15:00

Bij Online

Docent: Dick Verstegen, Misha Beliën


 

Deze Open les is via Zoom eenvoudig te volgen op laptop, pc, tablet, of smartphone. Deelnemers kunnen zich op de gebruikelijke manier aanmelden via het aanmeldformulier (zie knop ‘Aanmelden’ hierboven). De docent neemt dan contact op en mailt het linkje naar Zoom. (De open lessen zijn online, de cursussen zelf zijn - zoveel als mogelijk - op locatie.)

Maak kennis met docent en/of training

De centrale oefening van zen heet zazen (zitten in meditatie). Deze oefening leert je hoe je kunt omgaan met wat je verhindert in het moment te zijn; die belemmeringen nemen daardoor af. Positief geformuleerd kun je zeggen dat zen je, door het ontwikkelen en cultiveren van aandacht, leert om volledig en zonder voorbehoud met alles verbonden te zijn. Met alles wat zich in je voordoet en wat er om je heen gebeurt. Zodat het leven je voluit raken kan en jij – met wat je te doen hebt – voluit in het leven kan staan.

Zen hoort bij het zenboeddhisme, de stroming in het boeddhisme die veel nadruk legt op meditatie en aandacht. Zen is allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show. Het gaat in zen nooit om ver van je afstaande concepten of hogere sferen, maar om wat hier en nu aan de orde is. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief het heftigste, existentiële lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen.

Beginners

Het starterstraject zenmeditatie maakt je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen) en we behandelen ook actuele onderwerpen, die horen bij het dagelijks leven, zoals: goed kunnen zien wat er gebeurt, verwondering en geraakt worden, omgaan met emoties en stress en doelmatig functioneren. De cursus is geschikt voor jong en oud: iedereen die meer vanuit zijn of haar hart wil leven.

Gevorderden

Tijdens de open les zal ook aandacht besteed worden aan de verschillende cursussen voor gevorderde zenbeoefenaren. Deze cursussen ondersteunen de continuïteit en verdieping van je zentraining en bevorderen helderheid en levensvreugde.

Docenten

Dick Verstegen is een ervaren zentrainer, met ca. 25 jaar zenervaring. Hij studeerde bij verschillende leraren en publiceerde drie zenboeken. Lees meer over Dick Verstegen. De open les wordt mede verzorgd door Misha Beliën en Maarten Jurgens.

Plaats en tijd

De open les  is online via Zoom. Je ontvang na aanmelding een linkje. Tijd:  van 14.00 tot 15.00 uur.

Deelname aan de open les is gratis en verplicht je niet tot cursusdeelname.

Aanmelden

Klik op de knop 'Aanmelden' bovenaan de pagina.