• Agenda01 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda04 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda05 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda03 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda06 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda07 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen

Boeddhisme in een notendop, een opstap naar vrijheid

Start 07 maart 2019 19:30 tot 22:00

 

Wat houdt de cursus in?

Boeddha is geliefd, maar wat weten we eigenlijk over boeddhisme? In deze cursus, bestaande uit twee delen, gaan we in op algemene opvattingen over boeddhisme. In hoeverre zijn die terecht? En  hoe kunnen we meer diepgang geven aan ons begrip van het boeddhisme?

Deel 1: Boeddhisme in een notendop

Is boeddhisme vrijheid blijheid en ‘totally ZEN’? Hoe zit het met boeddhisme en reïncarnatie? Wat bedoelen we met spiritualiteit in boeddhistische zin? Wat is verlichting? Verlichting waarvan? Wat is de ‘verwarring’ waar boeddhisme het over heeft? Leven we in een droom? Zijn we overgeleverd aan ons karma? Ook vragen van cursisten zelf kunnen aan de orde komen."

We zullen vast ook wel even stilstaan bij het levensverhaal van Boeddha. En ook het verschil tussen boeddhisme in Azië en in het Westen zal aan bod komen.

Kortom: Het zal gaan over wat boeddhisme niet is, maar vooral over wat het wel is. Een beetje over cultuur en geschiedenis, maar zeker over wat boeddhistische ideeën ons nu te zeggen hebben.

Deel 2. Leven zonder zelf

De laatste drie avonden gaan over wat de boeddhistische notendop onderscheidt van de meeste andere stromingen en wat die notendop tot een schatkistje maakt: de ontkenning van het Zelf. Wat wordt ermee bedoeld als boeddhisten zeggen dat je van je ‘ego’ af moet komen? Is dat hetzelfde als ‘zelfloosheid’? En hoe zouden we dat kunnen doen?

Het gaat niet over het opgeven van iets. Uiteindelijke gaat het om het verwerven vrijheid. Iets waar velen van ons naar verlangen.

Want hoe besta jij eigenlijk? Is er een antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ Wat jagen we na, en voor wie? Wat betekent ‘voor jezelf op komen?’ En hoe doe je dat op een zinvolle manier?

Met deze cursus verdiep je je kennis over het boeddhisme en wellicht doe je goede ideeën op om je eigen leven te verrijken.

Hoe gaat het in zijn werk

Tijdens de cursus zal de docent veel vertellen, maar er is ook veel ruimte voor gesprek, en af en toe zullen de deelnemers een contemplatieve meditatie doen.

Voor wie?

Voor iedereen die wat meer wil weten over de rijke wereld van boeddhisme en de wereld waarin wij mensen leven. Voorkennis is niet nodig.

De docent

Robert Keurntjes is filosoof. Hij studeerde (cognitie)filosofie aan de Radboud Universiteit en verdiepte zich in boeddhistische filosofie en psychologie bij het Tarab Instituut. Hij combineert Oosterse en Westerse filosofie in zijn benadering van hedendaagse vragen. 

Praktische informatie

Locatie: Zencentrum Nijmegen, Petruslaan 1, 6564 AJ Heilige Landstichting

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-13776196 

Data: 7 bijeenkomsten, donderdagavond: 7, 14, 21, 28 mrt., 4, 11 en 18 apr. van 19.30 tot 22.00 uur. 

Kosten: € 200,- 

Minimum aantal deelnemers: 6

 • Robert Keurntjes

  Robert Keurntjes is filosoof. Hij studeerde (cognitie)filosofie aan de Radboud Universiteit en verdiepte zich in boeddhistische filosofie en psychologie bij Tarab Instituut. Hij combineert Oosterse en Westerse filosofie in zijn benadering van hedendaagse vragen.
 • Theo Dol

  Sinds 1979 ben ik actief met yoga bezig en vanaf 1992 doe ik dat als gediplomeerd docent. Ik heb de opleidingen Yoga en Vedanta gevolgd aan de Yoga Academie en daarnaast de basisopleiding Ayurveda. De Oosterse en Westerse lichamelijke en geestelijke begeleiding heb ik nader uitgediept in verschillende bijscholingen.
 • Peter Kooij

  Ik ben nu ruim 25 jaar met veel plezier en succes werkzaam als trainer / coach voor individuen en groepen. Na mijn academische studie volgde ik opleidingen in Arbo-zorg en kwaliteitszorg en in coaching en training. Daarnaast volgde én volg ik regelmatig trainingen ter verdieping van mijn praktische en theoretische (zelf)kennis. Ik werkte onder meer als docent medische biologie aan het HBO en als crisismanager. Ook ben ik vele jaren werkzaam als docent yoga. Ik ben gecertificeerd coach bij het Europees / Amerikaanse Newfield Coaching Instituut.
 • Karien Pieterse

  Karien Pieterse geeft sinds 1989 Voetreflexzonemassage, Metamorfose massage, Quantum Touch, Reiki en Sjamanistische healing. Ze doet dit in haar eigen praktijk ‘Eigen Wijze’. Naast individuele consulten geeft zij cursussen Metamorfose massage en workshops Sjamanistische healingtechnieken. Zij doet dat met toewijding, humor en respect voor ieders ‘Eigen Wijze’. Binnen het Han Fortmann Centrum geeft zij workshops waarin de verschillende sjamanistische healingtechnieken geleerd worden.
 • Robert Keurntjes
 • Theo Dol
 • Peter Kooij
 • Karien Pieterse
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1
  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2
  Zullen we samen
  onszelf zijn?
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3
  In de stilte van het denken
  hoorje de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Ongeldige invoer

Contact

fortmanncentrum logo

 


Centrum de Appel

Groesbeekseweg 428
6523 PP Nijmegen
i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer