Boeddhisme in een notendop, een opstap naar vrijheid

Boeddhisme in een notendop, een opstap naar vrijheid

Start 07 maart 2019 19:30 tot 22:00

Bij Zencentrum Nijmegen

mail@robertkeurntjes.nl

06-13776196

Docent: Robert Keurntjes


 

Wat houdt de cursus in?

Boeddha is geliefd, maar wat weten we eigenlijk over boeddhisme? In deze cursus, bestaande uit twee delen, gaan we in op algemene opvattingen over boeddhisme. In hoeverre zijn die terecht? En  hoe kunnen we meer diepgang geven aan ons begrip van het boeddhisme?

Deel 1: Boeddhisme in een notendop

Is boeddhisme vrijheid blijheid en ‘totally ZEN’? Hoe zit het met boeddhisme en reïncarnatie? Wat bedoelen we met spiritualiteit in boeddhistische zin? Wat is verlichting? Verlichting waarvan? Wat is de ‘verwarring’ waar boeddhisme het over heeft? Leven we in een droom? Zijn we overgeleverd aan ons karma? Ook vragen van cursisten zelf kunnen aan de orde komen."

We zullen vast ook wel even stilstaan bij het levensverhaal van Boeddha. En ook het verschil tussen boeddhisme in Azië en in het Westen zal aan bod komen.

Kortom: Het zal gaan over wat boeddhisme niet is, maar vooral over wat het wel is. Een beetje over cultuur en geschiedenis, maar zeker over wat boeddhistische ideeën ons nu te zeggen hebben.

Deel 2. Leven zonder zelf

De laatste drie avonden gaan over wat de boeddhistische notendop onderscheidt van de meeste andere stromingen en wat die notendop tot een schatkistje maakt: de ontkenning van het Zelf. Wat wordt ermee bedoeld als boeddhisten zeggen dat je van je ‘ego’ af moet komen? Is dat hetzelfde als ‘zelfloosheid’? En hoe zouden we dat kunnen doen?

Het gaat niet over het opgeven van iets. Uiteindelijke gaat het om het verwerven vrijheid. Iets waar velen van ons naar verlangen.

Want hoe besta jij eigenlijk? Is er een antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ Wat jagen we na, en voor wie? Wat betekent ‘voor jezelf op komen?’ En hoe doe je dat op een zinvolle manier?

Met deze cursus verdiep je je kennis over het boeddhisme en wellicht doe je goede ideeën op om je eigen leven te verrijken.

Hoe gaat het in zijn werk

Tijdens de cursus zal de docent veel vertellen, maar er is ook veel ruimte voor gesprek, en af en toe zullen de deelnemers een contemplatieve meditatie doen.

Voor wie?

Voor iedereen die wat meer wil weten over de rijke wereld van boeddhisme en de wereld waarin wij mensen leven. Voorkennis is niet nodig.

De docent

Robert Keurntjes is filosoof. Hij studeerde (cognitie)filosofie aan de Radboud Universiteit en verdiepte zich in boeddhistische filosofie en psychologie bij het Tarab Instituut. Hij combineert Oosterse en Westerse filosofie in zijn benadering van hedendaagse vragen. 

Praktische informatie

Locatie: Zencentrum Nijmegen, Petruslaan 1, 6564 AJ Heilige Landstichting

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-13776196 

Data: 7 bijeenkomsten, donderdagavond: 7, 14, 21, 28 mrt., 4, 11 en 18 apr. van 19.30 tot 22.00 uur. 

Kosten: € 200,- 

Minimum aantal deelnemers: 6