• Agenda01 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda07 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda04 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda05 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda06 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda03 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 1. Dick Verstegen
 2. Themadagen
 3. dinsdag 14 september 2021
 4.  Abonneer via e-mail
Als er één woord was dat uit de mond van Edel Maex steeds weer opklonk, dan was het wel liefdevolheid. Maex, bekend Vlaams mindfulnesstrainer, zenleraar en psychiater, voerde zaterdag 4 september het woord bij de seizoenopening van het Han Fortmann Centrum in Nijmegen. Het thema was Mindfulness in tijden van crisis. En hij bond ons op het hart voor alles wat zich voordoet steeds milde, open en liefdevolle aandacht te hebben. "Sluit niets uit, alles hoort erbij. Dat ontroert me."

In zijn ogen is er in de doe-modus onvermijdelijk sprake van uitsluiting, want de focus is gericht op een bepaald doel. De zijnsmodus, zoals hij het noemt, sluit niets uit. De vraag is dus: kun je tijd maken voor zijn. Alsof je in een weidse open ruimte zit. Kun je je openen voor de werkelijkheid, hoe die er ook uitziet. Of loop je jezelf in de doemodus verloren, wat alleen maar tot vervreemding leidt?

Mediteren vergt mildheid in het omgaan met jezelf, "zoals je zou willen dat anderen met je omgaan; mediteren zonder mildheid is vreselijk". Hij toonde zich bepaald geen voorstander van meditatietechnieken waarbij zogenaamde ‘doorbraken’ worden geforceerd: "vreselijk en gevaarlijk." Veel mensen hebben in zijn ervaring een laag zelfbeeld en zijn juist naar zichzelf toe meedogenloos. Als je dat kunt omturnen in liefdevolheid, dan kan er iets opengaan.
Daarom acht hij het zo belangrijk mindfulness in de psychologie te integreren.

Het gaat er bij meditatie volgens Maex om vertrouwd te raken met je verdriet en andere gevoelens. "Vaak is het openen van de kelderdeur moeilijker dan de confrontatie met wat in de kelder zit. Maar we moeten nu eenmaal beginnen met die deur. Ook uit een oogpunt van veiligheid."

Maex benadrukte dat we geen slaaf hoeven te worden van ons reactief gedrag. Elke keer weer kun je je verhouden tot wat je waarneemt. Ook als je tot niets meer in staat bent, kun je teruggaan naar je ademhaling en zien dat die er is. Dan heb je het stuur weer beet. "Karma betekent niets anders dan dat je auteur bent van je eigen gedrag. Hoe ga ik om met dit of dat?" Zo nodig neem je een time-out, hoe kort ook, om uit je reactieve patroon te stappen.

Open je steeds opnieuw voor de werkelijkheid, open je hart, blijf bij wat zich voordoet en laat je raken. Maex riep op om de opgelegde doelen en de etiketten die ons leven zo vaak bepalen los te laten: "Drop de Boeddha, Drop God, Drop Mindfulness."

Corona, onze eigentijdse crisis, vergeleek hij met het omstoten van een kop thee. “Blijf niet geshockeerd in het 'Oh nee!!' hangen. Als het leven ons verhaal niet volgt, dan moeten we ons verhaal aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid."

Dick Verstegen

Reactie
Er is nog geen reactie geplaatst.
Voeg reactie toe
Reacties (0)


Er zijn nog geen antwoorden op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Naam
Uw Antwoord
Captcha
We willen, om de site te beschermen tegen bots en ongeautoriseerde scripts, dat u de captcha codes hieronder invult voordat u uw vraag verstuurt.
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1
  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2
  Zullen we samen
  onszelf zijn?
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3
  In de stilte van het denken
  hoorje de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Contact

fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Boeddhistisch centrum Jewel Heart
Hatertseveldweg 284
6532 XX Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input