mindfulness en zen
Yoga en communicatie
Levenskunst en natuur

 

Meditatie online (1 x per week 25 minuten) - serie najaar duurt t/m 28 dec. 2022

Welkom bij het Han Fortmann Centrum


Levensplezier is een groot goed. Het brengt liefde, lichtheid, vitaliteit, openheid, inspiratie, dynamiek en creativiteit mee.
Vanuit zo’n gemoed kan je ook beter omgaan met wisselvalligheid, verandering, ongemak en leed.
Vanuit deze overtuiging wil het Han Fortmann Centrum (HFC) een praktisch toepasbare bijdrage bieden voor jong en oud.

Benieuwd hoe wij dit doen? Bekijk hieronder onze uitgelichte activiteiten!


Mindfulness yoga

Mindfulness yoga - verdiepingscursus/docentenopleiding

Naast de reguliere cursussen start dit najaar, op 14 oktober, een verdiepingscursus/docentenopleiding. In Mindfulness yoga staat aandachtig aanwezig zijn centraal. Alle lessen omvatten oefeningen met het lichaam als uitgangspunt. Daarbij gaat het niet om lenigheid of spierkracht, maar om bewuste aandacht voor wat er speelt in lichaam en geest.

Meer informatie

Mindfulness

Mindfulness basis en vervolg

Het Han Fortmann Centrum biedt een scala aan trainingen, van basis tot gevorderen. Wil je beginnen met Mindfulness, stap dan in bij de basistraining van acht bijeenkomsten. Nu ook: Verdiepingstraining [NIEUW], start 10 oktober 2022.

De basistraining wordt door een aantal zorgverzekeraars onder bepaalde condities (gedeeltelijk) vergoed. Zie vergelijkingssite Zorgwijzer.nl.

Meer informatie

Compassie

Compassietraining (MBCL)

In moeilijke of stressvolle situaties is het soms niet zo eenvoudig om met een liefdevolle vriendelijke houding in contact te blijven met wat zich aandient, zonder dat het ons overspoelt. Met de training oefen je om compassie meer toe te laten in je denken, voelen en handelen.

Meer informatie

Zenmeditatie

Starterstraject zenmeditatie

Wil je beginnen met zen? In samenwerking met Zen Centrum Nijmegen biedt het HFC het starterstraject zenmeditatie aan. Het traject is bedoeld voor wie zich persoonlijk en spiritueel wil ontwikkeling en weinig of geen ervaring heeft met zenmeditatie. Het traject bestaat uit vijf bijeenkomsten van ca. 1 uur en 45 minuten en kost € 75,-. De bijeenkomsten zijn in kleine groep of individueel en vinden plaats in de zendo van Zen Centrum Nijmegen. Informeer naar de mogelijkheden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie

Meditatieve momenten online

Meditatieve momenten ONLINE

Het fijn is om samen met anderen online te mediteren, als kennismaking of ter ondersteuning van je meditatiebeoefening. Vanaf 14 september 2022 start een nieuwe serie. Ditmaal alleen op woendagavond, 25 minuten. (De huidige serie loopt nog tot en met 15 juni.) Sluit nu al je abonnement af: € 12,50 per maand of € 37,50 voor de hele periode tot en met 28 december.

Meer informatie

Ted van Rijt

Trainer Mindfulness en Compassietraining

Ted van Rijt (1949) studeerde verpleegkunde en is als verpleegkunde docent 17 jaar werkzaam geweest in het Hoger Beroeps Onderwijs te Nijmegen. Daarnaast volgde hij de supervisoren opleiding aan de Voortgezette Opleidingen te Nijmegen. Daar bracht op zijn 39ste levensjaar een persoonlijke crisis hem ertoe zijn spirituele zoektocht te verdiepen. Hij volgde in de Leonardushoeve te Belfeld een opleiding tot spiritueel therapeut en verdiepte zich verder in meditatie. In 1992 trad hij toe tot het maatschap van de Leonardushoeve te Belfeld.
Vanaf 1995 is hij werkzaam bij het Han Fortmann Centrum eerst als staflid en vanaf 2000 als directeur.
In 2000 begon hij aan de 2e graadsopleiding theologie aan de Fontys Hogeschool te Tilburg en in 2005 ronde hij de 1ste graadsopleiding theologie af.

Meditatie.
De basisbegrippen van meditatie leerde hij van zijn novicemeester Piet van Breemen, een jezuïet. Een tijd lang heeft hij Prem Pal Singh Rawat gevolgd. Deze wijdde hem in in een aantal  meditatietechnieken (meditatie van het licht, geluid, woord en nectar).
Binnen de Siddha Yoga traditie onder leiding van Gurumayi Chidvilasananda maakte hij kennis met de spirituele oefeningen van yoga zoals meditatie, chanten, contemplatie en onbaatzuchtige dienstbaarheid als middelen tot het doel: Zelfrealisatie.
Bij Ad Stemerding met wie hij in de Leonardushoeve samenwerkte, leerde hij meditatie instructies geven.
Bij Sogyal Rinpoche, bij wie hij een aantal workshops volgde, leerde hij de meditatie van mededogen, ook wel tonglen genaamd en afkomstig uit het Tibetaans boeddhisme kennen.
Chris Smoorenburg en Joseph Wijsmuller maakten hem bekend met zazen en het gedachtegoed  van Karlfried Graf von Dürkheim. 
Bij Henk Barendregt en Marij Geurts beoefende hij vipassana meditatie en leerde hij wat het betekent opmerkzaamheid te betrachten.
Bij Mansukh Patel ontdekte hij de rijkdom van de Bhagavad Gita, waarin meditatie een belangrijke rol speelt. 
In 2009 volgde hij de teacherstraining MBSR bij J. Kabat-Zinn in Duitsland en het CFM/UMASS in Worcester/USA.
In 2012 volgde hij de Verdiepingsweek Compassietraining en Module 1 en 2 Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) bij Erik van den Brink en Frits Koster.
Leraren door wie hij zich verder laat inspireren zijn Ken Wilber, Willigis Jäger en Thich Nhat Hanh.

Meditatie betekent in aandacht aanwezig zijn in het huidige moment.
In meditatie streef je niets na, je probeert je enkel te openen voor de wijze waarop het Leven zich nu wil manifesteren. Het Leven manifesteert zich in jou, in je medemensen en in de omgeving. Het is een kunst om op het spoor te komen wat het Leven van jou vraagt en welke bijdrage jij aan het grote geheel kunt leveren. De vruchten van meditatie zijn liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Ted van Rijt geeft de volgende cursus:

Mindfulness: Training in aandacht
Deze training is door westerse hulpverleners ontwikkeld uit eeuwenoude boeddhistische aandachtmeditaties, met name uit zen en vipassana.
Deze training leert je opener en bewuster in het leven te staan en minder vanuit (inadequate) automatische patronen te handelen. Je leert meer in het hier-en-nu te zijn en minder in verleden en toekomst.

Individuele coaching en supervisie
Ted van Rijt geeft supervisie en coacht mensen zowel in het bedrijfsleven als privé. Kenmerkend voor zijn aanpak is een aandachtige manier van luisteren. Wat wordt er nu werkelijk gezegd? Wat wil gezien of gehoord worden? Is het mogelijk ruimte te maken in je leven voor datgene wat zich aandient? De aanpak steunt op het aanwezige vermogen bij de cliënt te kiezen voor wat er werkelijk toe doet in het leven. Daar hoort bij afscheid nemen van wat voorbij is en moed om een nieuwe nog onbekende toekomst tegemoet te treden.

E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
W. www.tedvanrijt.nl

   

Han Fortman centrum Nijmegen

Levensplezier is een groot goed. Het brengt liefde, lichtheid, vitaliteit, openheid, inspiratie, dynamiek en creativiteit mee. Vanuit zo’n gemoed kan je ook beter omgaan met wisselvalligheid, verandering, ongemak en leed. Vanuit deze overtuiging wil het Han Fortmann Centrum (HFC) een praktisch toepasbare bijdrage bieden voor jong en oud. Deze bijdrage bestaat uit een gevarieerd aanbod aan cursussen en andere activiteiten op het punt van persoonlijke ontwikkeling.

Het HFC wil deze maatschappelijke rol professioneel, zichtbaar, open, liefdevol, integer en actief vervullen. En wel op zo’n manier dat cursusdeelnemers hun eigen dagelijks leven met de opgedane inzichten kunnen verrijken.

   

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1

  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2

  Zullen we samen
  onszelf zijn?

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3

  In de stilte van het denken
  hoor je de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Contact


fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Boeddhistisch centrum Jewel Heart
Hatertseveldweg 284
6532 XX Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Volg ons op social media!

Facebook icon   Instagram icon

CRKBO Instelling

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input